



2022 STG-ESS SECOND VIRTUAL DISCUSSION

Strategies, Tools and Actions for the Prevention and Reduction of Misuse of the Emergency Number

Day and time:	Thursday October 27 from 2:00 pm to 6:00 pm (Washington, DC) Friday October 28, from 9:00 am to 1:00 pm (Washington, DC)
Platform:	Zoom

AGENDA

	Day 1: Thursday, October 27		
WELCOME AND	WELCOME AND ANNOUNCEMENTS		
2:00 - 2:05	Master of Ceremony: Karen Bozicovich, Chief, Information and Knowledge Section, DPS/OAS		
OPENING PANEL			
2:05 – 2:10	Opening Remarks: Guillermo Moncayo, Strategic Coordinator, Department of Public Security of the OAS		
2:10 - 2:15	Introduction: María Daniela Saltos Balseca, General Director of the Integrated Security Service ECU 911 (ISS ECU 911) and Chair of the Subsidiary Technical Working Group on Emergency and Security Systems (STG-ESS)		
[TRANSITION: Master of Ceremonies]			
PANEL ONE: National Emergency and Security Systems			
2:15 – 2:20	Presentation of the subject and the panelists. Explanation of the dynamics of the panel:		
2:20 – 3:25	 Interventions by the panelists of the National Emergency and Security Systems from Latin America: Bolivar Tello, Deputy Director of Technical Operations, ISS ECU 911 Ecuador Marvin Palma Siles, Operations Coordinator, 911 Emergency System of Costa Rica Alma Vargas, Director of Information Processing and Analysis, 911 National Emergency Assistance and Response System of the Dominican Republic 		
3:25 – 3:45	Questions and answers [20 minutes]		
3:45 – 3:55	Final comments by panelists [10 minutes]		
3:55 – 4:00	PAUSE [ANNOUNCEMENT: Master of Ceremony] [5 minutes]		
	bnational Emergency and Security Systems		
[RESUMPTION: Master of Ceremony > 5 minutes]			
4:05 – 4:10	Presentation of the subject and the panelists, explanation of the panel dynamics and moderation by Antonio Hernández Gallegos, General Director, Latin America Chapter, NENA:		





4:10 - 5:15	 Interventions by the panelists of the Subnational Emergency and Security Systems: Andrea Silvestri, Program Chief of Citizen Demands - Emergency Telephone Response, 911 Integrated Emergency System of the Province of Salta, Argentina Juan José Villegas Restrepo, Director, Integrated System of 	
	 Emergencies and Security of Medellin, Colombia Ada Luz Sandoval Herazo, Office Chief, Command, Control, Communications and Computing Center – C4 of Bogota, Colombia 	
5:15 - 5:35	Questions and answers [20 minutes]	
5:35 - 5:45	Final comments by panelists [10 minutes]	
CLOSING AND ANNOUNCEMENTS		
5:45 – 5:55	Karen Bozicovich, Chief, Information and Knowledge Section, DPS/OAS	

Day 2: Friday, October 28			
WELCOME AND ANNOUNCEMENTS			
9:00 - 9:05	Master of Ceremony: Karen Bozicovich, Chief, Information and Knowledge		
	Section, DPS/OAS		
PANEL THREE: The experience of North America and Europe			
9:05 – 9:10	Presentation of the subject and the panelists. Explanation of the dynamics of the panel:		
9:10 - 10:15	 Interventions of the panelists from North America and Europe: Holly Barkwell, Public Safety, Telecommunications, & Technical Business Specialist, NENA Canadian Region Director and member of APCO Canada Cristina Lumbreras, Technical Director, EENA Laurie Anderson, 9-1-1 Manager at the Charlotte County (FL) Sheriff's 		
10.15 10.25	Office and NENA's Board President		
10:15 - 10:35 10:35 - 10:45	Questions and answers [20 minutes]		
	Final comments by panelists [10 minutes]		
10:45 - 10:50	PAUSE [ANNOUNCEMENT: Master of Ceremony] [5 minutes]		
	PANEL FOUR: Peer-to-peer exchange and learning		
[RESUMPTION: Master of Ceremony > 5 minutes]			
10:55 – 11:00	Presentation of the subject and the panelists. Explanation of the dynamics of the panel:		
11:00 - 11:45	Exchange between panelists of the three previous panels		
11:45 – 12:45	Final comments by panelists [5 minutes each]		
[TRANSITION Ma	aster of Ceremony]		
CLOSING PANEL			
12:45 - 12:50	Marco Garnica, Deputy Director, ISS ECU 911		
12:50 – 12:55	Guillermo Moncayo, Strategic Coordinator, Department of Public Security of the OAS		